Хіт сезону: Живий йогурт в домашніх умовах (без йогуртниці)

Приготувати йогурт в домашніх умовах можна різними способами. Найпростіший — купити йогуртницю — розлити в скляночки підготовлене молоко з закваскою, включити пристрій в розетку і через 5-6 годин насолоджуватися смачним домашнім йогуртом.

Я так і планувала зробити, коли раптом виявилося, що йогуртниці зникли з інтернет-магазинів взагалі, от «вчора» ще були, а сьогодні нема. Та й у місцевих магазинах пусто… ні в одному таки була… але за ціною суперсучасного кухнонного комбайну 🙁 тож мене задавила банальна жаба

Але, хвала Гуглю і кулінарним форумам, я знайшла в мережі кілька способів приготування йогурту в домашніх умовах без йогуртниці. Напр. в духовці, в ковдрі або в термосі. Останнім я, власне, вирішила скористатися,  і тепер хочу поділитися з усіма читачами ГФ.

1 літр молока
1 уп. йогурту Активія без добавок
або 1 флакон (капсула) закваски для приготування йогурта

інвентар:
каструля об’ємом 2-3 літри
термос об’ємом 1-1,5л
термометр (електронний)

1. Вилити молоко у каструлю і довести до кипіння, на мінімальному вогні прокип’ятити 5хв.
2. Охолодити молоко до температури 37-43С, зняти пінку.
3. Якщо використовуєте готовий йогурт (Активія) — влити вміст упаковки в молоко і ретельно перемішати вінчиком.
Якщо використовуєте суху закваску — розвести її столовою ложкою молока в флаконі і влити розведену закваску в молоко.
4. Перелити молоко з закваскою в термос, закрити кришкою і поставити на 5-6 годин. Важливо не рухати термос протягом цього часу — щоб не розрушити згустки.
5. Готовий йогурт густий (ложка стоїть) і з нейтральним смаком. Перелити його в чисту посудину, закрити кришкою і поставити в холодильник на кілька годин, де він ще трішки загусне. Можна додати наповнювач за смаком — ягоди, подрібнені фрукти, мед, мюслі, цукор, шоколад…

Домашній йогурт

М.К.: молоко для йогурту беру тривалого зберігання, суперпастеризоване, використовую як готовий йогурт так і спеціальну закваску.
З готових йогуртів використовую тільки Активію — єдиний доступний у нас йогурт, в складі якого не зазначені ніякі добавки.
Чим довше стоїть йогурт у термосі, тим кислішим він стає.
Для приготування наступної порції йогурту беру дві-три ложки з попереднього, але не якщо він не приготовлений не більше ніж два дні.

 

От наче й усе розповіла, якщо є якісь запитання — задавайте у коментах, з радістю відповім 🙂

Хіт сезону: Живий йогурт в домашніх умовах (без йогуртниці): 42 комментария

  1. странное у вас рассуждение. активиа это и есть сплошной консерван посмотрите срок хранения. уж лучше дома делать кефир или ряжанку добавить варенье и вся арифметика.

  2. to adm-pl.gov.ua

    Я запропонувала Активію як варіант для початкової закваски. Сумніваюся, що консерванти розмножуються як живі бактерії, тому їх концентрація буде зводитися до мінімуму і через 2-3 використання можна отримати чисту закваску.

    А для приготування йогурту використовую спеціальні порошкові закваски у флаконах чи капсулах (їх можна придбати у аптеці, у фірм-дистриб’юторів різних БАДів, замовити через інтернет в Києві), на Активії готувала один чи два рази.

    Стосовно кефіру чи ряжанки — це інші продукти, з іншими властивостями, своїми бактеріями і їх концентрацією, та й смаком вони відрізняються від ніжного йогурту. Хоча це ніскільки не зменшує їх харчову цінність

  3. Дякую за рецепт!Давно шукала по знайомим,а знайшла зовсім випадково! Велике ДЯКУЮ!!!

  4. Я морозива рецептом можете поділитись я тут пару рецептів скинула

    Домашнє морозиво

    Вирішивши приготувати домашнє морозиво, я скористалася рецептом Юлії Висоцької з передачі «Їмо вдома».

    Для морозива потрібні найжирніші вершки, але я використала домашню сметану. Від півлітра сметани відібрала приблизно півсклянки, а решту поклала у каструльку на газ. Тим часом взяла три яйця, відділила білки від жовтків і збила жовтки із 60 грамами цукру плюс пакетик ванільного цукру. Вершки не повинні закипіти – коли на них піднімається піна (як шапочка), рахую до п’яти і знімаю з вогню. До збитих жовтків додала сметану, яку відклала спочатку, і збивала, доки рідина не збільшиться в об’ємі. Тоді додала гарячу сметану і швидко розмішала, щоби не зварилися жовтки. Перелила у чисту каструлю і поклала на вогонь. Постійно помішуючи, доводжу до кипіння, але слідкую, щоби не кипіло. Коли починають утворюватися бульбашки, рідина відчутно густішає, вимикаю газ.

    У принципі, морозиво вже готове, можна охолоджувати і класти в холодильник. Але в оригіналі автор додавала до нього карамель, виглядало це нескладно, і я вирішила теж так зробити. Змішала три столові ложки звичайного цукру із двома пакетиками ванільного. Додала дві столові ложки води і поклала на вогонь. Помішуючи, чекала, доки карамель не стала коричневого кольору, тоді додала до морозива. Ось тут я щось зробила не так – одразу після виливання карамель перетворилася у твердий льодяник. Можливо, морозиво вже трохи вистигло чи я вливала раптово, а потрібно було б тонкою цівочкою. Зрештою, я вирішила довго вимішувати, і карамель поступово розчинилася. Охолодивши, перелила морозиво у форму, яка щільно закривається, і поставила в морозилку на ніч.

    Домашнє морозиво смачне й корисне, адже там лише натуральні продукти! На його приготування я витратила не більше 30 хвилин. Після додавання карамелі морозиво набуло приємнішого смаку і аромату. Гадаю, за бажання можна додавати рідке варення чи сироп.

  5. Побачила інгредієнт «активію» і розчарувалася….

  6. to Іра, rs1.uos.net.ua

    хм… цей рецепт — не пропаганда Активії, а спосіб приготування йогурту в домашніх умовах

    спеціальну закваску (про яку теж сказано в рецепті) замовляю у Вітамаксі або на сайті zakvaski.com, також можна купувати йогурт у капсулах в аптеці

    мої добрі знайомі готують домашній йогурт тільки на основі магазинних, не жаліються, я використовую спеціальні закваски, кому що підходить

  7. Огромное спасибо за рецепт от меня и еще пары-тройки десятков моих знакомых. Никогда не думала, что это так просто. Сейчас, когда греют батареи, ставлю завернутую в газеты банку под батарею, иногда в термопакет «МЕТРО». Получается всегда и великолепно. Использую «Активию» класичну. Теперь волнует только один вопрос: что будет, если объешься? Это же почти лекарство, сколько не вредно?

  8. to Наталия, 77.93.39.6

    На здоров’я, дуже рада, що Вам сподобався йогурт домашній

    На рахунок дозування: кілька місяців тому запитувала про це в знайомої лікарки-гастроентеролога, яка відповіла, що передозувати його важко, побічних ефектів бути не повинно. Зі свого досвіду скажу, що можу за день з’їсти і цілий літр без наслідків.

  9. Суперпастеризованное молоко — с добавлением антибиотиков. Не берите его.

  10. Дуже хочу приготовити йогурт за Вашим рецептом, але є кілька питань. 1. Електронний термометр- це який? Це те саме що цифровий? Маю Сitizen, і не знаю чи такий підійде. 2. Термос- звичайний, довгий і вузький чи якийсь спеціальний широкий?

  11. to Іра2

    1) так, цифровий, у мене теж Сitizen

    2) термос звичайний, головне щоб добре тримав тепло… вузький чи широкий — це вже питання стосовно зручності миття, у мене доволі вузький, на 1,2л, так я його мию щіточкою для дитячих пляшечок

  12. Das ist fantastisch!

    В кого термос так само як в мене просмердівся кавою, можу порекомендувати вчавити в нього півлимона, а потім і кинути всередину ту вичавлену половинку, залити окропом, закрутити і залишити на деякий час. В мене, здається, з півгодинки постояло, запаху ніби нема =)

  13. 🙂
    Natalia , дякую за пораду… а то я все термос їжачком від дитячих пляшечок з содою вичищала і запаху позбувалася

  14. я наприклад полюбляю йогурт, і обов’язково спробую зробити цей рецепт.

  15. А як використовувати йогур, той що продають в аптеках, по вашому рецепту на літер молока скільки капсул. Дякую.

  16. to Наташя, 91.208.116.9

    Я дивлюся на кількість культур йогурту в одній капсулі (зазвичай ця інформація вказана на упаковці препарату або в інструкції). На літр молока підбираю щоб було близько — 2 на 10 у десятій степені бактерій. Це може бути 2, 3 або 4 капсули препарату.

    Але враження від використання аптечних йогуртів у мене не дуже добрі, буквально два чи три препарати дали задовільний результат

  17. Дякую за пораду, спробую і напишу свою думку.

  18. так, можна зробити йогурт з домашнього молока, але дуже бажано з кип’яченого

  19. А я думала що найкращий йогурт ЖИВИНКА , а ВИЯВИЛОСЯ що АКТИВІА.

  20. to Гість,

    Активіа і Живинка — торгові марки одного виробника — Данон. Наскільки мені відомо в асортименті Живинки нема йогуртів без добавок, а отже є стабілізатори, консерванти та інші хімічні добавки.

  21. Як і де (у Львові чи Івано-Франківську) можна придбати «живу» (молочнокислі бактерії L.casei, L.acidophilus та Bifidobacterium) чи суху закваску для виготовлення у домашніх умовах йогурту. Наперед вдячний за турботи

  22. Не стоит рисковать используя магазинный йогурт в качестве источника микробов. Надёжнее и безопаснее заказать в инете, например на zakvaski.com

    я так делаю.

  23. Володимир, сухі закваски для йогурту купую кількома способами:

    — через інтернет, на сайті zakvaski.com — передають через Автолюкс

    — в Івано-Франківську в аптеці, біля Експо-центру на Січових Стрільців, а часом бувають в аптеці напроти Ринку на вул. Дністровській (ТЦ ОАЗИС), це одна мережа, здається Зелена Аптека чи щось схоже…

    — кілька разів брала в знайомої лікарки закваски від фірми Вітамакс — інший смак готового продукту, не скажу гірший чи кращий, просто інший

  24. Замість Активії можна використовувати Живинку кефірну.Теж дуже смачно. Або НАРІНЕ. Менш смачніше зате набагато корисніше.

  25. а якщо немає термоса,в чому ще можна його зробити?

  26. якщо нема термоса можна зробити йогурт в каструлі — влити молоко з закваскою в каструлю, накрити кришкою і гарненько закутати в великий рушник або ковдру, залишити так на 5-6 годин.

    або якщо є електродуховка, де можна виставити температуру 40С — влити молоко з закваскою в кастульку, банку, глечик тощо, поставити в духовку на 5-7 годин

  27. Чи треба його процедити? Чому він у вас на останньому фото у тканину завернутий?

  28. ні йогурт не обов’язково відціджувати, я так робила щоб отримати щось схоже на грецький йогурт або «йогуртовий сир» — відціджувала до густини, щоб можна було кульки сформувати

  29. Дівчата раджу використовувати закваски Vivo

  30. А ЯКІ ВЕРШКИ ПОТРІБНІ ДЛЯ МОРОРОЗИВА І СКІЛЬКИ СКАЖІТЬ БУДЬЛАСКА!!!!!!!

  31. retgdwer_a, дякую Вам за чудовий блог! Тепер я і моя родина готуємо виглючно по Ваших рецептах, адже виходить завше дуже смачно! Дякуємо за чудову і корисну роботу! Марія, Львів.

  32. прочитала рицепт. Спробую зробити. Дуже вам дякую.

  33. если подмешать конопли, будет более полезнее, особенно для подростков!

Комментарии запрещены.