Весільна капуста: Прикарпатські кулінарні традиції

 

В нашім Прикарпатськім краї, кажут, раніше без весільної капусти жодне весілля не гуляли! А кожна газдиня рецепт свій у тайні тримала, і радше кумі чоловіка могла віддати ніж секрету сказати. Правда то, чи ні — точно не знаю, але капуста дійсно смачнезна. Нам її без весіль мама колись готувала 🙂 Не часто, а смак так запам’ятався, що аж на багато років. Закортіло мені капусточки, дзвоню до мами і питаю — ти колись таке й таке нам готувала — кажи рецепт!
Отож, рецепт (доволі приблизний, мама мені лиш інгридієнти сказала, а кількість і послідовність я вже на свій смак підбирала)
на невеличку капустину — 600-700 гр:
1 — 2 ст.л. доброго смальцю
1/2 — 2/3 скл. пшона
1,5 — 2 скл. кислого молока (кефір, чим квасніше, тим мені смачніше)
2 — 3 ст.л. доброї густої сметани
окріп
сіль, чорний мелений перець за смаком
шмат підчеревини для шкварків
1. Капусту помити, зняти верхні листки, вирізати качанчик і порізати тоненькими смужками (як до салату).
2. В глибокій сковороді або широкій каструлі розтопити смалець, додати капусту, ретельно вимішати, влити трішки окропу, закрити кришкою і на невеликому вогні готувати 12-15хв, щоб капуста трохи пом’якшала.
3. Поки вариться капуста, пшоно ретельно промити в кількох водах, до чистої, залити в банячку окропом на 10 хвилин і прикрити кришкою. Окріп злити, пшоно додати до капусти, вимішати і залити кислим молоком зі сметаною.
4. Варити на невеликому вогні, постійно помішуючи — бо капуста з пшоном і молоком легко підгорає!, до готовності пшона — то може бути від 20 до 40 хвилин. Сіль-перець додаю за смаком. Готову капусту знімаю з вогню і накриваю кришкою.
5. Підчеревину нарізати невеличкими кубиками (менше сантиметра ребром), висипати на добре розігріту сковороду і витопити до хрусту. Присолити за смаком. Подавати весільну капусту политу свіжестопленим смальцем зі шкварочками
Смачного!
М.К.: часом до капусти додають посічену цибулину чи втерту морквину, але мені смакує найбільше без. Ще мама розповідала, що взимку страву готували з квашеної капусти, і заливали не кислим молоком, а звичайним. Варто і такий варіант спробувати.

В нашім Прикарпатськім краї, кажуть, раніше без весільної капусти жодне весілля не гуляли! А кожна газдиня рецепт свій у тайні тримала, і радше кумі чоловіка могла віддати, ніж секрету сказати. Правда то, чи ні — точно не знаю, але капуста дійсно смачнезна.

Нам її без весіль мама колись готувала 🙂 Не часто, а смак так запам’ятався, що аж на багато років. Закортіло мені капусточки, дзвоню до мами і питаю — ти колись таке й таке нам готувала — кажи рецепт!

весільна капуста

Отож, рецепт (доволі приблизний, мама мені лиш інгридієнти сказала, а кількість і послідовність я вже на свій смак підбирала)

на невеличку капустину — 600-700 гр:

1 — 2 ст.л. доброго смальцю

1/2 — 2/3 скл. пшона

1,5 — 2 скл. кислого молока (кефір, чим квасніше, тим мені смачніше)

2 — 3 ст.л. доброї густої сметани

окріп

сіль, чорний мелений перець за смаком

шмат підчеревини для шкварків

1. Капусту помити, зняти верхні листки, вирізати качанчик і порізати тоненькими смужками (як до салату).

2. В глибокій сковороді або широкій каструлі розтопити смалець, додати капусту, ретельно вимішати, влити трішки окропу, закрити кришкою і на невеликому вогні готувати 12-15хв, щоб капуста трохи пом’якшала.

3. Поки вариться капуста, пшоно ретельно промити в кількох водах, до чистої, залити в банячку окропом на 10 хвилин і прикрити кришкою. Окріп злити, пшоно додати до капусти, вимішати і залити кислим молоком зі сметаною.

4. Варити на невеликому вогні, постійно помішуючи — бо капуста з пшоном і молоком легко підгорає!, до готовності пшона — то може бути від 20 до 40 хвилин. Сіль-перець додаю за смаком. Готову капусту знімаю з вогню і накриваю кришкою.

5. Підчеревину нарізати невеличкими кубиками (менше сантиметра ребром), висипати на добре розігріту сковороду і витопити до хрусту. Присолити за смаком. Подавати весільну капусту политу свіжестопленим смальцем зі шкварочками

Смачного!

М.К.: часом до капусти додають посічену цибулину чи втерту морквину, але мені смакує найбільше без. Кількість пшона і кислого молока — регулювати за власним вподобанням і очікуваною густиною страви. Ще мама розповідала, що взимку страву готували з квашеної капусти, і заливали не кислим молоком, а звичайним. Варто і такий варіант спробувати.


Весільна капуста: Прикарпатські кулінарні традиції: 7 комментариев

  1. я не пробувала готувати з квашеної капусти, але куштувала на весіллі, тому схильна з цим погодитися

  2. З квашеної капусти — страва просто супер! Головне, вміти її правильно приготувати.

  3. Дуже гарний рецепт. Люблю смажену капусту, тушену кислу. А з салом, та сметаною — любота.

Комментарии запрещены.