кулінарні рецепти з маленької кухоньки

Другі страви

вівторок, 01.11.2011

 

В нашім Прикарпатськім краї, кажут, раніше без весільної капусти жодне весілля не гуляли! А кожна газдиня рецепт свій у тайні тримала, і радше кумі чоловіка могла віддати ніж секрету сказати. Правда то, чи ні - точно не знаю, але капуста дійсно смачнезна. Нам її без весіль мама колись готувала :) Не часто, а смак так запам'ятався, що аж на багато років. Закортіло мені капусточки, дзвоню до мами і питаю - ти колись таке й таке нам готувала - кажи рецепт!
Отож, рецепт (доволі приблизний, мама мені лиш інгридієнти сказала, а кількість і послідовність я вже на свій смак підбирала)
на невеличку капустину - 600-700 гр:
1 - 2 ст.л. доброго смальцю
1/2 - 2/3 скл. пшона
1,5 - 2 скл. кислого молока (кефір, чим квасніше, тим мені смачніше)
2 - 3 ст.л. доброї густої сметани
окріп
сіль, чорний мелений перець за смаком
шмат підчеревини для шкварків
1. Капусту помити, зняти верхні листки, вирізати качанчик і порізати тоненькими смужками (як до салату).
2. В глибокій сковороді або широкій каструлі розтопити смалець, додати капусту, ретельно вимішати, влити трішки окропу, закрити кришкою і на невеликому вогні готувати 12-15хв, щоб капуста трохи пом'якшала.
3. Поки вариться капуста, пшоно ретельно промити в кількох водах, до чистої, залити в банячку окропом на 10 хвилин і прикрити кришкою. Окріп злити, пшоно додати до капусти, вимішати і залити кислим молоком зі сметаною.
4. Варити на невеликому вогні, постійно помішуючи - бо капуста з пшоном і молоком легко підгорає!, до готовності пшона - то може бути від 20 до 40 хвилин. Сіль-перець додаю за смаком. Готову капусту знімаю з вогню і накриваю кришкою.
5. Підчеревину нарізати невеличкими кубиками (менше сантиметра ребром), висипати на добре розігріту сковороду і витопити до хрусту. Присолити за смаком. Подавати весільну капусту политу свіжестопленим смальцем зі шкварочками
Смачного!
М.К.: часом до капусти додають посічену цибулину чи втерту морквину, але мені смакує найбільше без. Ще мама розповідала, що взимку страву готували з квашеної капусти, і заливали не кислим молоком, а звичайним. Варто і такий варіант спробувати.

В нашім Прикарпатськім краї, кажуть, раніше без весільної капусти жодне весілля не гуляли! А кожна газдиня рецепт свій у тайні тримала, і радше кумі чоловіка могла віддати, ніж секрету сказати. Правда то, чи ні - точно не знаю, але капуста дійсно смачнезна.

Нам її без весіль мама колись готувала :) Не часто, а смак так запам'ятався, що аж на багато років. Закортіло мені капусточки, дзвоню до мами і питаю - ти колись таке й таке нам готувала - кажи рецепт!

весільна капуста

Отож, рецепт (доволі приблизний, мама мені лиш інгридієнти сказала, а кількість і послідовність я вже на свій смак підбирала)

на невеличку капустину - 600-700 гр:

1 - 2 ст.л. доброго смальцю

1/2 - 2/3 скл. пшона

1,5 - 2 скл. кислого молока (кефір, чим квасніше, тим мені смачніше)

2 - 3 ст.л. доброї густої сметани

окріп

сіль, чорний мелений перець за смаком

шмат підчеревини для шкварків

1. Капусту помити, зняти верхні листки, вирізати качанчик і порізати тоненькими смужками (як до салату).

2. В глибокій сковороді або широкій каструлі розтопити смалець, додати капусту, ретельно вимішати, влити трішки окропу, закрити кришкою і на невеликому вогні готувати 12-15хв, щоб капуста трохи пом'якшала.

3. Поки вариться капуста, пшоно ретельно промити в кількох водах, до чистої, залити в банячку окропом на 10 хвилин і прикрити кришкою. Окріп злити, пшоно додати до капусти, вимішати і залити кислим молоком зі сметаною.

4. Варити на невеликому вогні, постійно помішуючи - бо капуста з пшоном і молоком легко підгорає!, до готовності пшона - то може бути від 20 до 40 хвилин. Сіль-перець додаю за смаком. Готову капусту знімаю з вогню і накриваю кришкою.

5. Підчеревину нарізати невеличкими кубиками (менше сантиметра ребром), висипати на добре розігріту сковороду і витопити до хрусту. Присолити за смаком. Подавати весільну капусту политу свіжестопленим смальцем зі шкварочками

Смачного!

М.К.: часом до капусти додають посічену цибулину чи втерту морквину, але мені смакує найбільше без. Кількість пшона і кислого молока - регулювати за власним вподобанням і очікуваною густиною страви. Ще мама розповідала, що взимку страву готували з квашеної капусти, і заливали не кислим молоком, а звичайним. Варто і такий варіант спробувати.

субота, 09.10.2010

Загалом у нас нема вдома фанатів гречки та гречаної каші. Так, готую час від часу, для різноманітності. Правда віднедавна Сашко розказує, що його улюблена страва - гречка з молоком :) але улюблені страви у нього міняються рази три-чотири в день ;)

Ультимативний салат з гречкою

Та от такий варіант подачі гречаної каші мені дуже сподобався і всім домашнім також :) аж готувати гречку стала частіше (і це незважаючи на те, що ціни на крупу ж то стрімко ростуть :( )

на 2-3 порції:
1 скл. гречаної крупи
3 скл. окропу
2 ст.л. соєвого соусу

150 гр хорошого твердого сиру (Королівський, Ементаль, Гауда, Чеддер, Мааздамер і т.д., бажано все таки сир, а не сирний продукт)
3 середні томати
свіжа зелень петрушки / кінзи
2 ст.л. оливкової олії (кукурудзяної)

сіль-перець за смаком
лимонний сік за бажанням

Кашу гречану готую кількома способами:
1) Якщо є кілька годин часу, то в каструлі заливаю промиту гречану крупу окропом (1:3), додаю соєвий соус, накриваю щільно кришкою і закутую в рушничок. Залишаю так на 1,5-2 години
2) Засипаю промиту гречану крупу в горщики, заливаю окропом (знову ж таки 1:3), додаю сіль-спеції-соєвий соус за смаком, можна ще мелених сушених грибочків, закриваю горщики кришечками і в духовку/аєрогриль на годинку-півтори, з температурою в 150С.
3) Якщо часу нема: промиту крупу заливаю в каструлі окропом, на середній вогонь, під кришкою - 7-10хв. Постійно стежу чи не випарувалася вода, при потребі доливаю. Сіль-соус-спеції за смаком в кінці варки.

Ну  і власне варіант салату з гречкою:
В гарячу гречану кашу додати порізаний дрібними кубиками помідор, сир і посічену зелень. Заправити оливковою олією і за бажанням лимонним соком, гарненько перемішати і смакувати.
Мужчинкам своїм часом додаю ще щось м'ясне, теж порізане малесенькими кубиками.

Класно і на сніданок, і на обід, і як вечеря. Особливо зранку, якщо гречана каша залишилася звечора - сніданок буквально за 3-5 хвилин

Смачного!

М.К.: ідею страви мигцем побачила влітку в "кулінарному" інтернеті, от відклалося в пам'яті, шкода що ніяк не знайду де саме - залишила б подяку від усіх домочадців :)

середа, 04.08.2010

Завершився мій літній відпочинок :) а по ходу і наш переїзд на нову квартиру. Тепер "притираємося" з новою кухнею. І хоч спека нещадна, балувати домашніх чимось смачненьким треба. ТОму намагаюся готувати щось легеньке і простеньке, з мінімальним використанням плити і духовки.

Печена картопля з сметанним соусом та сердечні шашлички


Ця картопелька надійно прижилася у нас на столі, і дивуюся чому раніше не пробувала запікати молоду картоплю. Часом готувала її 3-4 рази на тиждень. Можна безкінечно експериментувати зі спеціями і щоразу отримувати новеньку страву.
А от соус став для мене справжнім відкриттям цього літа. От ніколи б не додумалася, що з таких простих інгридієнтів вийде така смакота. Нам смакує з усім: з овочами запеченими, свіжими, з м'ясом, рибою і тд і тп

на 3-4 порції:
12-15 молодих картоплин середнього розміру
2-3 ст.л. олії (оливкова, кукурудзяна, соняшникова...)
1 ч.л. солі
1-2 ч.л. спецій, прянощів (хмелі-сунелі, майоран, орегано, коріандр) або 2 ст.л. кунжуту
кілька нечищених зубців часнику (за бажанням)

Духовка: 220-230С, деко, фольга

1. Картоплю дуже ретельно помити, не чистити. Розрізати навпіл.
2. У велику миску скласти картоплю, влити олію, додати сіль і гарно все перемішати, щоб кожна картоплина була змащена олією.
3. Додати спеції або кунжут і ще раз ретельно вимішати.
4. Деко для випічки застелити фольгою (за бажанням, аби потім не відмивати деко, при наявності можна скористатися решіткою, тоді картопля краще запечеться з усіх сторін). Викласти картоплю на деко зрізом вверх. Запікати 12-15хв (або більше залежно від духовки) до золотистого кольору.

"сердечні" шашлички:
500гр курячих сердечок
1/2 скл. соевого соусу
2 ст.л. винного оцту
2 ст.л. оливкової олії
дрібка меленого перцю чилі
1 ч.л. меду

Духовка: 220-230С. Деко, решітка, дерев'яні шпажки

1. Сердечка почистити від судин і крові (можна замочити в холодній воді).
2. Змішати соевий соус, оцет, олію, перець, мед і залити маринадом сердечка. Залшити на 3-4 години.
3. На дерев'яні шпажки (шампури) нанизати сердечка. Шашлички розмістити на решітці, під низ підставити деко (щоб маринад під час смаження не заляпав духовку) і поставити в розігріту духовку на 10-12хв. Або можна обсмажити на сковороді-гриль, чи просто на грилі :)


соус:
1/2 скл. хорошої сметани
1 ч.л. готового тертого хрону
сіль за смаком
а також за бажанням:
1/2 ч.л. гірчиці
1-2 печених зубці часнику (зняти лушпиння і використати запечену серединку)

Змішати всі інгридієнти :)

Смачного!

четвер, 08.07.2010

Банош у нас звісно ж не класичний гуцульський, оскільки приготувати його в казанку та ще й на вогнищі вдома трохи проблематично :) Для такої справи варто вибратися на природу, в ідеалі на карпатську полонину. Там і сметанка свіжа, і бриндзя... Це я так, замріялася - дитинство пригадала :)
Тим не менш приготувати досить смачну варіацію баношу вдома зовсім не складно.

Банош з білими грибами

Для цього важливо знайти на ринку привітну бабусю з справжньою домашньою сметаною (можна й вершки узяти :) ), а в м'ясника прикупити гарної домашньої ж підчеревинки для шкварочків. Грибочків білих свіжих, у нас їх вже в лісі збирають. Ну і бриндзю... для аутентичності - овечу (мені з Косова або з Закарпаття привозять родичі-знайомі).
І от на столі паруючий горщик, а поруч у мисничках бриндзя, свіженькі хрумкі шкварочки і ароматні грибочки в сметані. Смакота! І талії не шкода :)

Отже:

1 скл. дрібної кукурудзяної крупи
2 скл. домашньої сметани + 1,5 скл. молока
або 3,5 скл. домашньої сметани і трішки води
сіль за смаком

500гр свіжих білих грибів (можна й більше, грибної підливи забагато не буває)
1 цибулина
1 скл. домашньої сметани
кілька горошин чорного перцю
сіль за смаком

бриндзя овеча

1. Гриби ретельно почистити і промити, порізати на шматки. Скласти їх у каструлю і залити холодною підсоленою водою. Довести до кипіння, злити воду (а з нею й черв'ячків, травинки-соломинки тощо). Залити водою повторно, вкинути цибулину, перчинки, підсолити і варити до готовності грибів (півтори-дві години).
2. Злити відвар у окрему мисочку, цибулину викинути. Сметану змішати з півсклянки грибного відвару (решту я випарюю до концентрату і заморожую у формочках для льоду). Залити сметанною сумішшю гриби, додати сіль, перець за смаком, поставити на маленький вогонь, довести до кипіння і проварити 5-7хв.
3. В каструлю з товститм дном влити сметану, молоко, додати сіль, розмішати і довести до кипіння на маленькому вогні. Тонкою цівкою всипати кукурудзяну крупу, постійно розмішуючи вінчиком або лопаткою, щоб не було грудочок.
4. Довести кашу до кипіння і варити постійно мішаючи деревяною лопаткою (для аутентики, можна й ложкою, але лопаткою мені зручніше) доки банош не буде відставати від дна і стінок каструлі (загусне). Зняти з вогню, закрити кришкою і залишити на 15-20 хв "щоб доходив".
5. При подачі банош посипати бриндзьою і поити підливкою з грибами.
Смачного!

М.К.: За бажанням можна приготувати шкварки - свіжу підчеревину порізати кубиками (близько 1см). В добре розігріту пательню або товстостінну широку каструлю всипати порізану підчеревину (вона має прикрити дно в один шар) і витопити смалець на сильному вогні. Готові шрумкі шкварочки шумівкою вийняти зі смальцю і подавати до баношу.

понеділок, 01.02.2010
Після майже року полювань у нас на кухні оселилася нова "помічниця" - "локшинниця-тістокаталка" :) Тепер Сашкові радість - його улюблені "мамині макарони" можу готувати хоч щодня.

Домашня локшина з сирним соусом

В планах безліч рецептів і способів застосування агрегату, а поки що простий та смачний рецепт домашньої локшини з майже американським сирним соусом

Для локшини:
4 яйця
1 ст.л. холодної води
1 ст.л. олії
2,5-3 скл. борошна (залежатиме від борошна)
дрібка солі
1/4 ч.л. хмелі-сунелі (за бажанням)

для соусу:
200мл вершків (20%)
150гр дрібно натертого твердого сиру
1/2 ч.л. суміші сушених тим'яну і майорану
сіль і перець за смаком

1. Змішати яйця з водою та олією, частинами додаючи просіяне борошно замісити туге тісто. Залишити на 30хв під рушником "відпочити".
2. Тісто розділити кілька частин, кожну частину розкатати в тоненький пласт 1-2мм (тісто, яке не розкачуєте залишайте під рушничком, щоб не пересихало, так само рекомендую накривати вже розкатані пласти)
3. Кожен пласт тіста нарізати тоненькими смужечками, розкласти їх на підносі або робочій поверхні (один із спогадів дитинства - коли дома робили домашню локшину - бабуся діставала з шафи великі лляні рушники, застеляла всі столи, дивани і обережно розкладала на них тонесеньку локшину - сушитися)
4. В широкій каструлі закипятити воду, посолити (зустрічала в книгах такі норми на 100гр сухих макаронних виробів  - 1л води, 1/4ч.л. солі, а взагалі готую "на око" не відміряючи, іноді додаю в киплячу воду 1 ч.л. олії, щоб локшина не злипалася), всипати локшину і варити до готовності. Злити воду, до локшими додати за бажанням шматочок масла або ложечку оливкової олії і перемішати.
5. Для соусу: в ковшику розігріти вершки з травами, всипати сир і дуже ретельно розмішати до однорідності, доки сир весь не розплавиться. Додати сіль та перець за смаком.
6. Подавати локшину з соусом.

Смачного!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5





дуже рекомендую


Зелений туризм