кулінарні рецепти з маленької кухоньки

Другі страви

вівторок, 01.11.2011

 

В нашім Прикарпатськім краї, кажут, раніше без весільної капусти жодне весілля не гуляли! А кожна газдиня рецепт свій у тайні тримала, і радше кумі чоловіка могла віддати ніж секрету сказати. Правда то, чи ні - точно не знаю, але капуста дійсно смачнезна. Нам її без весіль мама колись готувала :) Не часто, а смак так запам'ятався, що аж на багато років. Закортіло мені капусточки, дзвоню до мами і питаю - ти колись таке й таке нам готувала - кажи рецепт!
Отож, рецепт (доволі приблизний, мама мені лиш інгридієнти сказала, а кількість і послідовність я вже на свій смак підбирала)
на невеличку капустину - 600-700 гр:
1 - 2 ст.л. доброго смальцю
1/2 - 2/3 скл. пшона
1,5 - 2 скл. кислого молока (кефір, чим квасніше, тим мені смачніше)
2 - 3 ст.л. доброї густої сметани
окріп
сіль, чорний мелений перець за смаком
шмат підчеревини для шкварків
1. Капусту помити, зняти верхні листки, вирізати качанчик і порізати тоненькими смужками (як до салату).
2. В глибокій сковороді або широкій каструлі розтопити смалець, додати капусту, ретельно вимішати, влити трішки окропу, закрити кришкою і на невеликому вогні готувати 12-15хв, щоб капуста трохи пом'якшала.
3. Поки вариться капуста, пшоно ретельно промити в кількох водах, до чистої, залити в банячку окропом на 10 хвилин і прикрити кришкою. Окріп злити, пшоно додати до капусти, вимішати і залити кислим молоком зі сметаною.
4. Варити на невеликому вогні, постійно помішуючи - бо капуста з пшоном і молоком легко підгорає!, до готовності пшона - то може бути від 20 до 40 хвилин. Сіль-перець додаю за смаком. Готову капусту знімаю з вогню і накриваю кришкою.
5. Підчеревину нарізати невеличкими кубиками (менше сантиметра ребром), висипати на добре розігріту сковороду і витопити до хрусту. Присолити за смаком. Подавати весільну капусту политу свіжестопленим смальцем зі шкварочками
Смачного!
М.К.: часом до капусти додають посічену цибулину чи втерту морквину, але мені смакує найбільше без. Ще мама розповідала, що взимку страву готували з квашеної капусти, і заливали не кислим молоком, а звичайним. Варто і такий варіант спробувати.

В нашім Прикарпатськім краї, кажуть, раніше без весільної капусти жодне весілля не гуляли! А кожна газдиня рецепт свій у тайні тримала, і радше кумі чоловіка могла віддати, ніж секрету сказати. Правда то, чи ні - точно не знаю, але капуста дійсно смачнезна.

Нам її без весіль мама колись готувала :) Не часто, а смак так запам'ятався, що аж на багато років. Закортіло мені капусточки, дзвоню до мами і питаю - ти колись таке й таке нам готувала - кажи рецепт!

весільна капуста

Отож, рецепт (доволі приблизний, мама мені лиш інгридієнти сказала, а кількість і послідовність я вже на свій смак підбирала)

на невеличку капустину - 600-700 гр:

1 - 2 ст.л. доброго смальцю

1/2 - 2/3 скл. пшона

1,5 - 2 скл. кислого молока (кефір, чим квасніше, тим мені смачніше)

2 - 3 ст.л. доброї густої сметани

окріп

сіль, чорний мелений перець за смаком

шмат підчеревини для шкварків

1. Капусту помити, зняти верхні листки, вирізати качанчик і порізати тоненькими смужками (як до салату).

2. В глибокій сковороді або широкій каструлі розтопити смалець, додати капусту, ретельно вимішати, влити трішки окропу, закрити кришкою і на невеликому вогні готувати 12-15хв, щоб капуста трохи пом'якшала.

3. Поки вариться капуста, пшоно ретельно промити в кількох водах, до чистої, залити в банячку окропом на 10 хвилин і прикрити кришкою. Окріп злити, пшоно додати до капусти, вимішати і залити кислим молоком зі сметаною.

4. Варити на невеликому вогні, постійно помішуючи - бо капуста з пшоном і молоком легко підгорає!, до готовності пшона - то може бути від 20 до 40 хвилин. Сіль-перець додаю за смаком. Готову капусту знімаю з вогню і накриваю кришкою.

5. Підчеревину нарізати невеличкими кубиками (менше сантиметра ребром), висипати на добре розігріту сковороду і витопити до хрусту. Присолити за смаком. Подавати весільну капусту политу свіжестопленим смальцем зі шкварочками

Смачного!

М.К.: часом до капусти додають посічену цибулину чи втерту морквину, але мені смакує найбільше без. Кількість пшона і кислого молока - регулювати за власним вподобанням і очікуваною густиною страви. Ще мама розповідала, що взимку страву готували з квашеної капусти, і заливали не кислим молоком, а звичайним. Варто і такий варіант спробувати.

субота, 09.10.2010

Загалом у нас нема вдома фанатів гречки та гречаної каші. Так, готую час від часу, для різноманітності. Правда віднедавна Сашко розказує, що його улюблена страва - гречка з молоком :) але улюблені страви у нього міняються рази три-чотири в день ;)

Ультимативний салат з гречкою

Та от такий варіант подачі гречаної каші мені дуже сподобався і всім домашнім також :) аж готувати гречку стала частіше (і це незважаючи на те, що ціни на крупу ж то стрімко ростуть :( )

на 2-3 порції:
1 скл. гречаної крупи
3 скл. окропу
2 ст.л. соєвого соусу

150 гр хорошого твердого сиру (Королівський, Ементаль, Гауда, Чеддер, Мааздамер і т.д., бажано все таки сир, а не сирний продукт)
3 середні томати
свіжа зелень петрушки / кінзи
2 ст.л. оливкової олії (кукурудзяної)

сіль-перець за смаком
лимонний сік за бажанням

Кашу гречану готую кількома способами:
1) Якщо є кілька годин часу, то в каструлі заливаю промиту гречану крупу окропом (1:3), додаю соєвий соус, накриваю щільно кришкою і закутую в рушничок. Залишаю так на 1,5-2 години
2) Засипаю промиту гречану крупу в горщики, заливаю окропом (знову ж таки 1:3), додаю сіль-спеції-соєвий соус за смаком, можна ще мелених сушених грибочків, закриваю горщики кришечками і в духовку/аєрогриль на годинку-півтори, з температурою в 150С.
3) Якщо часу нема: промиту крупу заливаю в каструлі окропом, на середній вогонь, під кришкою - 7-10хв. Постійно стежу чи не випарувалася вода, при потребі доливаю. Сіль-соус-спеції за смаком в кінці варки.

Ну  і власне варіант салату з гречкою:
В гарячу гречану кашу додати порізаний дрібними кубиками помідор, сир і посічену зелень. Заправити оливковою олією і за бажанням лимонним соком, гарненько перемішати і смакувати.
Мужчинкам своїм часом додаю ще щось м'ясне, теж порізане малесенькими кубиками.

Класно і на сніданок, і на обід, і як вечеря. Особливо зранку, якщо гречана каша залишилася звечора - сніданок буквально за 3-5 хвилин

Смачного!

М.К.: ідею страви мигцем побачила влітку в "кулінарному" інтернеті, от відклалося в пам'яті, шкода що ніяк не знайду де саме - залишила б подяку від усіх домочадців :)

середа, 04.08.2010

Завершився мій літній відпочинок :) а по ходу і наш переїзд на нову квартиру. Тепер "притираємося" з новою кухнею. І хоч спека нещадна, балувати домашніх чимось смачненьким треба. ТОму намагаюся готувати щось легеньке і простеньке, з мінімальним використанням плити і духовки.

Печена картопля з сметанним соусом та сердечні шашлички


Ця картопелька надійно прижилася у нас на столі, і дивуюся чому раніше не пробувала запікати молоду картоплю. Часом готувала її 3-4 рази на тиждень. Можна безкінечно експериментувати зі спеціями і щоразу отримувати новеньку страву.
А от соус став для мене справжнім відкриттям цього літа. От ніколи б не додумалася, що з таких простих інгридієнтів вийде така смакота. Нам смакує з усім: з овочами запеченими, свіжими, з м'ясом, рибою і тд і тп

на 3-4 порції:
12-15 молодих картоплин середнього розміру
2-3 ст.л. олії (оливкова, кукурудзяна, соняшникова...)
1 ч.л. солі
1-2 ч.л. спецій, прянощів (хмелі-сунелі, майоран, орегано, коріандр) або 2 ст.л. кунжуту
кілька нечищених зубців часнику (за бажанням)

Духовка: 220-230С, деко, фольга

1. Картоплю дуже ретельно помити, не чистити. Розрізати навпіл.
2. У велику миску скласти картоплю, влити олію, додати сіль і гарно все перемішати, щоб кожна картоплина була змащена олією.
3. Додати спеції або кунжут і ще раз ретельно вимішати.
4. Деко для випічки застелити фольгою (за бажанням, аби потім не відмивати деко, при наявності можна скористатися решіткою, тоді картопля краще запечеться з усіх сторін). Викласти картоплю на деко зрізом вверх. Запікати 12-15хв (або більше залежно від духовки) до золотистого кольору.

"сердечні" шашлички:
500гр курячих сердечок
1/2 скл. соевого соусу
2 ст.л. винного оцту
2 ст.л. оливкової олії
дрібка меленого перцю чилі
1 ч.л. меду

Духовка: 220-230С. Деко, решітка, дерев'яні шпажки

1. Сердечка почистити від судин і крові (можна замочити в холодній воді).
2. Змішати соевий соус, оцет, олію, перець, мед і залити маринадом сердечка. Залшити на 3-4 години.
3. На дерев'яні шпажки (шампури) нанизати сердечка. Шашлички розмістити на решітці, під низ підставити деко (щоб маринад під час смаження не заляпав духовку) і поставити в розігріту духовку на 10-12хв. Або можна обсмажити на сковороді-гриль, чи просто на грилі :)


соус:
1/2 скл. хорошої сметани
1 ч.л. готового тертого хрону
сіль за смаком
а також за бажанням:
1/2 ч.л. гірчиці
1-2 печених зубці часнику (зняти лушпиння і використати запечену серединку)

Змішати всі інгридієнти :)

Смачного!

четвер, 08.07.2010

Банош у нас звісно ж не класичний гуцульський, оскільки приготувати його в казанку та ще й на вогнищі вдома трохи проблематично :) Для такої справи варто вибратися на природу, в ідеалі на карпатську полонину. Там і сметанка свіжа, і бриндзя... Це я так, замріялася - дитинство пригадала :)
Тим не менш приготувати досить смачну варіацію баношу вдома зовсім не складно.

Банош з білими грибами

Для цього важливо знайти на ринку привітну бабусю з справжньою домашньою сметаною (можна й вершки узяти :) ), а в м'ясника прикупити гарної домашньої ж підчеревинки для шкварочків. Грибочків білих свіжих, у нас їх вже в лісі збирають. Ну і бриндзю... для аутентичності - овечу (мені з Косова або з Закарпаття привозять родичі-знайомі).
І от на столі паруючий горщик, а поруч у мисничках бриндзя, свіженькі хрумкі шкварочки і ароматні грибочки в сметані. Смакота! І талії не шкода :)

Отже:

1 скл. дрібної кукурудзяної крупи
2 скл. домашньої сметани + 1,5 скл. молока
або 3,5 скл. домашньої сметани і трішки води
сіль за смаком

500гр свіжих білих грибів (можна й більше, грибної підливи забагато не буває)
1 цибулина
1 скл. домашньої сметани
кілька горошин чорного перцю
сіль за смаком

бриндзя овеча

1. Гриби ретельно почистити і промити, порізати на шматки. Скласти їх у каструлю і залити холодною підсоленою водою. Довести до кипіння, злити воду (а з нею й черв'ячків, травинки-соломинки тощо). Залити водою повторно, вкинути цибулину, перчинки, підсолити і варити до готовності грибів (півтори-дві години).
2. Злити відвар у окрему мисочку, цибулину викинути. Сметану змішати з півсклянки грибного відвару (решту я випарюю до концентрату і заморожую у формочках для льоду). Залити сметанною сумішшю гриби, додати сіль, перець за смаком, поставити на маленький вогонь, довести до кипіння і проварити 5-7хв.
3. В каструлю з товститм дном влити сметану, молоко, додати сіль, розмішати і довести до кипіння на маленькому вогні. Тонкою цівкою всипати кукурудзяну крупу, постійно розмішуючи вінчиком або лопаткою, щоб не було грудочок.
4. Довести кашу до кипіння і варити постійно мішаючи деревяною лопаткою (для аутентики, можна й ложкою, але лопаткою мені зручніше) доки банош не буде відставати від дна і стінок каструлі (загусне). Зняти з вогню, закрити кришкою і залишити на 15-20 хв "щоб доходив".
5. При подачі банош посипати бриндзьою і поити підливкою з грибами.
Смачного!

М.К.: За бажанням можна приготувати шкварки - свіжу підчеревину порізати кубиками (близько 1см). В добре розігріту пательню або товстостінну широку каструлю всипати порізану підчеревину (вона має прикрити дно в один шар) і витопити смалець на сильному вогні. Готові шрумкі шкварочки шумівкою вийняти зі смальцю і подавати до баношу.

понеділок, 01.02.2010
Після майже року полювань у нас на кухні оселилася нова "помічниця" - "локшинниця-тістокаталка" :) Тепер Сашкові радість - його улюблені "мамині макарони" можу готувати хоч щодня.

Домашня локшина з сирним соусом

В планах безліч рецептів і способів застосування агрегату, а поки що простий та смачний рецепт домашньої локшини з майже американським сирним соусом
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5