кулінарні рецепти з маленької кухоньки

Сирники та сирна випічка

неділя, 26.09.2010

Різноманітні сирники готую практично кожного тижня, і ще жодного разу не вдалося приготувати два однакових, хоч би як дотримувалася рецептури :) Хоч частіше я її зовсім не дотримуюся а просто експериментую з чимось новеньким

сирник

Цей варіант зовсім не дієтичний але фантастично смачний!

200 гр борошна
100 гр холодного масла
1-2 ст.л. холодної води

250гр жирного творогу (домашнього сиру)
100 мл сметани
50 гр масла
2 яйця
2/3 скл. цукру
4 ст.л. манної крупи
1/2 ч.л. соди
за бажанням фрукт: нектарин, яблуко, груша...

Духовка: 180С, прямокутна форма для кексів/хліба, пергамент для випічки

1. Тісто: На стіл просіяти борошно, додати порізане дрібними кубиками дуже холодне масло (тру на терці і ставлю на кілька хвилин у морозильну камеру). Ножем посікти борошно з маслом, щоб утворилися неоднорідні крихти. Додати 1-2 ложки холодної води (в мисочку з холодною водою вкидаю кілька кубиків льоду) і швиденько замісити тісто. Довго не вимішувати, а тільки зібрати в купку. Поставити тісто в холодильник доки готується начинка.
2. Міксером змішати всі інгридієнти до однорідної пухкої маси (7-8хв). За бажанням ароматизувати ваніллю або лимонною цедрою. Фрукт очистити від шкірки, порізати невеличкими шматочками і вмішати в начинку.
3. Форму для випічки застелити пергаментом. Тісто розкатати в пласт і викласти дно та стінки форми (іноді не розкатую а відщипую шматочки тіста, руками розплющую в коржики і викладаю форму).
4. Вилити сирну масу в корзинку з тіста, поставити в розігріту духовку на 40-50хв, до приємного золотистого кольору.
5. Готовий сирник залишити на кілька хвилин у формі, тоді обережно перекласти на решітку і дати повністю охолонути.

Смачного!

М.К.: можна для начинки збити окремо яйця з цукром в піну і обережно змішати з сирною масою. Тоді у сирника виходить така суфлешна шапочка, але я її не особливо люблю :)

п'ятниця, 02.07.2010

Наш сьогоднішній сніданок :) Легкий, швидкий і дуже смачний

Лаваш-рулет з сиром і чорницями

Використала залишки свіжої чорниці, але гадаю що можна використовувати будь-які ягоди, або фрукти порізані на шматочки. Треба ще спробувати такий рулет з малиною та вишнями. Свіжа чорниця конкретно зафарбувала начинку, певно з замороженою таких казусів не буде.

Upd: холодні рулетики смакують не менше ніж теплі! :)

на 2 рулета:
2 тонкі лаваші
250гр сиру (творогу), обезжирений
250мл сметани
3 ст.л. цукру
2/3 скл. чорниць

жовток + 1 ст.л. молока для змащування (за бажанням)

цукрова пудра для подачі

Духовка: 220С, деко і пергамент для випічки

1. В мисці ретельно змішати творог, цукор і сметану до однорідної маси (можна міксером, я обійшлася виделкою)
2. В творожну масу обережно вмішати ягоди чорниці
3. Розділити творожну масу навпіл і змастити кожною половиною корж лаваша. Скатати лаваш у рулет і перекласти їх на деко вистелене пергаментом (можна не брати пергамент, але сир і ягоди у начинці - капосні штуки, частенько витікають, а відмивати потім деко довго і нудно).
4. Змастити кожен рулет жовтком, змішаним з молоком. Випікати в розігрітій духовці до золотистого кольору.
5. ати рулетам трішки вистигнути, щоб начинка "схопилася" і нарізати на порції. При подачі посипати цукровою пудрою.

Смачного!

М.К.: ці рулети чимось схожі на сирник з лавашем і яблуками. Поки готувала зранку не втрималася від легкого експерименту. Один рутел приготувала як описано, а в начинку до другого додала пакетик ванільного пудинга (той, що треба варити з 400мл молока) і кілька ложок сметани. Результат: другий рулет, той що з пудингом - виглядає красивіше, при запіканні начинка не витекла, ріжеться значно легше. А от на смак мені явно сподобався перший рулет - ніжніший він :)

четвер, 17.12.2009
Смачно, швидко і корисно :) Якщо є натхнення, то можна порадувати домашніх смачною випічкою до сніданку, особливо якщо приготувати тісто заздалегідь увечері

Вівсяні сочні від Ayn


85гр м'якого вершкового масла
1/2 скл. цукру
1 яйце
1/3 скл. сметани
1 ч.л. ваніліну
1 1/4 скл. борошна пшеничного
1 скл. борошна вівсяного
1/2 ч.л. солі
1/2 ч.л. соди

400гр домашнього сиру (творога)
1/4 скл. цукру
1/4 скл. родзинок
лимонна або апельсинова цедра

яйце для змащування

Духовка: 220С. Деко, вистелене пергаментом


1. Начинка: ретельно змішати сир і цукор до пастоподібного стану, якщо сир сухий - додати кілька ложок сметани або йогурту. Вмішати родзинки (або посічені сухофрукти) і цедру
2. Тісто: Розтерти масло з цукром в пухку масу (міксером), додати яйце, сметану і ретельно вимішати.
3. Змішати борошно пшеничне і вісяне з сіллю, содою. Додати суху суміш в яєчно-масляну масу. Замісити м'яке тісто.
4. Робочу поверхню припилити борошном, викласти тісто і сформувати циліндрик. Розділити тісто на 15-16 шматочків. З кожного шматочка сформувати овальний коржик товщиною в півсантиметра.
5. Умовно розділити коржик навпіл. На одну половинку коржика викласти начинку (1-1,5ч.л), прикрити другою половинкою. Перекласти сочні на пекарський лист, змастити розбовтаним яйцем, присипати за бажанням цукром.
6. Випікати в розігрітій духовці 15-20хв (до золотистого кольору). Готові сочні охолодити на решітці.

Смачного!

М.К.: зараз вівсяне борошно можна купити у супермаркетах (переважно у відділа здорового або дієтичного харчування), а раніше просто молола в блендері або кавомолці вівсяні пластівці швидкого приготування. За бажанням можна взяти замість вівсяного борошна  відповідну кількість пшеничного - тоді будуть невівсяні сочні :)
В начинку крім родзинок смачно додавати будь-які улюблені сухофрукти (великі - ріжу на дрібнішгі шматочки) чи цукати

Джерело: aynmark.wordpress.com

понеділок, 23.11.2009
Різноманітні сирники - найпопулярніша випічка у нас дома. Один з найулюбленіших - "Королівська ватрушка". Але постійно пекти тільки її нецікаво, тому експериментуєм, шукаємо нові підходи до...
Дуже хочу навчитися пекти СИРНИК, такий як у селах на весілля та на Великдень печуть, з маковими прошарками, жовтогарячим сиром, що просто тане у роті. А поки що ділюся результатом експериментів.

Сирник з яблуками в лаваші

Цей смачний сирник став нам чудовою вечерею, ніжне сирне суфле з кисленьким яблучним прошарком, запечені у хрумкому лаваші. Дуже смакує і теплим, і холодним

2 коржі лаваша (у нас у продажі овали, близько 40х60см)
300гр домашнього сиру
3 яйця (розділити на жовтки і білки)
1/2 ч.л. ванільного екстракту
3 ст.л. цукру
1 велике яблуко
1 ч.л. лимонного соку

масло для форми

Заливка:
1/2 скл. натурального йогурту (нежирної сметани)
1 яйце
1 ст.л. цукру

Духовка: 210С, глибока форма (скляна), 21 см в діаметрі

1. Яблуко почистити від шкірки та насіння, натерти на терці з великими отворами, змішати з 1ст.л. цукру та лимонним соком.
2. Жовтки збити з цукром (міксером) добіла. Частинами додавати сир, не перестаючи збивати.
3. Білки в окремій мисочці збити в стійку піну. Обережно вмішати білки в сирно-жовткову масу.
4. Форму змастити маслом, викласти лавашем, так щоб краї звисали за межі форми.
5. Влити на лаваш половину сирної маси, рівномірно розкласти терті яблука (якщо виділилося багато соку - злегка віджати). Влити другу частину сирної маси. Прикрити пиріг вільними кінцями лавашу.
6. За бажанням полити пиріг заливкою: змішати йогурт/сметану з ложкою цукру та яйцем.
7. Випікати в розігрітій духовці 25-30хв, до хрумкої скоринки. Трішки охолодити (гарячий пиріг поганенько ріжеться, треба щоб начинка "схопилася") і подавати

Смачного!

М.К.: кількість цукру у сирничку написала приблизну, це залежить від власних уподобань, кислості сиру та яблук

середа, 04.11.2009
Один з найулюбленіших сирників у нашій сім'ї, особливо до вподоби нашій бабусі. Печу його вже кілька років доволі часто, і ще ніколи не було "проколів".

Королівська ватрушка

В мережі є чимало варіацій цього пиріжка, в основному зміни стосуються крихти для основи. З багатьох "зібрала" так як нам найбільше смакує: розсипчаста, несолодка основа і ніжне творожне суфле.

для основи:
100гр холодного вершкового масла
1,5 скл. борошна
1 ст.л. цукру
1/4 ч.л. соди або розпушувача

для начинки:
500 гр творога (нежирний, протертий)
5 яєць
1 ст.л. крохмалю
1 скл. цукру або 3/4 ск.л. цукру + додатки
додатки: 1/2 скл. родзинок, подрібненої кураги, чорнослива, консервований ананас шматочками, половинки консервованого персика

Духовка: 180-200С. Форма: 24-26см в діаметрі (краще роз'ємна - простіше виймати)

1. Основа: масло порізати дрібними шматочками, змішати з борошном, цукром та розпушувачем. Руками розтерти в крихту. Відібрати 2/3 склянки крихти і поставити в холодильник.
2. Решту крихти висипати в форму. Сформувати основу з бортиками в 2-3см, злегка притискаючи крихту руками до дна та стінок форми. Поставити форму в холодильник поки готується начинка.
3. у великій мисці міксером збити яйця з цукром в пухку масу. Вмішати крохмаль. Не зупиняючи міксер, додавати частинами творог, ретельно перемішувати. В готову яєчно-творожну масу ложкою легко вмішати додатки (якщо використовуєте цілі половинки персиків - викладіть їх на основу з крихти).
4. Вилити начинку на основу у форму. Зверху посипати відібраними крихтами. Випікати в розігрітій духовці 45-50-60хв (залежить від духовки) до золотистого кольору. Перших 30хв духовку НЕ ВІДКРИВАТИ!
5. Спечений пиріг залишити на 5-7хв у формі, тоді обережно вийняти з неї і охолодити, краще на решітці.

Пироги з сирною начинкою під час випікання досить сильно виростають, але опадають при охолодженні. Можна залишити пиріг охолоджуватися у вимкненій, привідкритій духовці, тоді він менше опадає.

Дуже схожий пиріжок готую з вершковою начинкою. Тоді замість творога використовую 500мл густих домашніх вершків або просто сметани.

Пиріжок, що на фото, забула присипати крихтою зверху, вона так і залишилася в холодильнику. Згодом використала її для смачного фруктового крамбля: фрукти (яблуко, грушу, банан, мандарин) порізала невеличкими шматочками, присипала 1 ст.л. коричневого цукру. Переклала фрукти в форму і присипала крихтою. Випікала при 220С 15хв. Фото нема - все змели ще гарячим, поки парувало :)

Написано досить багато, але ватрушка готується швидко і просто - 10-15 хвилин і пиріг в духовці.

 
1 , 2 , 3





дуже рекомендую


Зелений туризм