кулінарні рецепти з маленької кухоньки

Кекси, кексики та мафіни

субота, 29.01.2011

Ці малесенькі кексики - чиста імпровізація :) Полюбився мені останнім часом чай з тим'яном, медом та лимоном, аж захотілося втілити цей смак у випічці.

лимонно-тим'янкові кексики


Масло вершкове вдома закінчилося, тому вирішила робити з оливковим... і точно не прогадала. Кексики вийшли якраз такими як уявлялися - сухенькі, з лимонно-тимяноковим смаком і ароматом :) і навіть помадка цукрова тут пасувала

2 яйця
200 мл цукру
250 мл борошна
1/4 ч.л. соди
цедра з 1 лимона
сік з половини лимона
100 мл оливкової олії
1/2 ч.л. сушеного тим'яну

цукрова пудра
лимонний сік

маленькі кексові формочки / форма для мадленок / паперові формочки

Духовка: 175С

1. Змішати в борошно з содою і просіяти.
2. У мисці збити яйця з цукром в пухку білу масу. Вливати маленькими порціями олію, не перестаючи збивати. Додати лимонний сік і цедру
3. Додати до тіста борошно і тим'ян, ще раз ретельно вимішати тісто (міксером)
4. Розподілити тісто між формочками (паперові або силіконові не змащую, а от металеві варто злегка змастити маслом або олією)
5. Випікати в розігрітій духовці 15-17хв (до світло-золотистого кольору). Готові кексики перекласти на решітку
6. Змішати в мисочці 2ст.л. цукрової пудри і 1/2 ч.л. лимонного соку до однорідної маси. Змастити сумішшю кексики.
Дуже смачно зі склянкою зеленого чаю :)

Тим'ян (тимьян, тимян, ) або чебрець - багаторічна пряно-ароматична та лікарська рослина, що відома з прадавніх часів. Єгиптяни використовували його замість парфюмів, а також застосовували при бальзамуванні померлих. Тим’ян згадується в працях античних лікарів Діоскорида, Теофраста та Авіценни, які відмічали його надзвичайно цілющі властивості. Римські солдати купалися у воді, настояній на тим'яні, щоб набратися сили, сміливості та енергії. Ці властивості тим’яну підтверджені тим, що в середні віки при описі цієї рослини використовували слово "thumos", що означає "сильний" або "мужній" (джерело)

Ще трохи смачної випічки:

Лимонні маффіни з грушею та маком

Кавові капкейки з горіхами

Кекси з виноградом

Шокобананові кекси

 

Простенький домашній кекс з родзинками

Шоколадно-фруктовий вечірній кекс

Шоколадний банановий кекс

п'ятниця, 28.01.2011

Насичено шоколадний кексик до вечірнього чаю. Спочатку планувався брауніз для випробовування нової форми, але певно я його злегка перетримала в духовці, оскільки не було тієї оксамитової кремовості, притаманної цій випічці, а може з пропорціями не вгадала. Так чи інакше вийшло дуже смачно і шоколадно

Шоколадно-фруктовий вечірній кекс

250 мл подрібнених сухофруктів (курага, чорнослив, інжир, трішки родзинок)
50 мл посічених грецьких горіхів
2 яйця
50 гр темного шоколаду
1 ст.л. какао
50г масла
1 скл. борошна
дрібка солі
1/4 ч.л. соди
100 мл цукру
50 мл молока

Духовка: 180С, форма 20х20см
масло і борошно для форми

1. В маленькій каструльці підігріти молоко, додати шоколад, масло, розтопити. Додати какао, цукор і ретельно перемішати.
2. В мисці яйця злегка збити виделкою, додати шоколадну масу, просіяне борошно з содою і ретельно перемішати до однорідності - вийде густе шоколадне тісто. Вмішати в тісто сухофрукти і горіхи.
3. Форму змастити маслом і присипати борошном або какао. Викласти тісто в форму, розрівняти. Випікати в розігрітій духовці 15-17хв.
4. Готовий кексик перекласти на решітку, охолодити 10-15хв і розрізати на порції. Смачно з молоком-чаєм-какао :)

М.К.: через велику кількість сухофруктів кекс не дуже добре ріжеться, можливо варто їх порізати ще дрібніше і як варіант попередньо замочити в якомусь соці-сиропі-алкоголі :)

 

ще смачні кекси:

Лимонні кексики з тим'яном

Шоколадний банановий кекс

Кавові капкейки з горіхами

Ароматний лимонний кекс

Кекси, кексики та мафіни

п'ятниця, 05.03.2010

Смачний та дуже шоколадний кекс. Замість білого шоколаду можна додати посічені горіхи або сушену вишню.
Тісто для цього кекса готується за технологією маффінів: окремо змішуються вологі інгридієнти, окремо сухі, а потім дві суміші з'єднуються, але без ретельного вимішування. Кекс виходить несухим та ніжним

шоколадний банановий кекс

1 1/2 скл. борошна
1/2 скл. какао порошка (без цукру)
2 ч.л. розпушувача
дрібка солі і соди
1 скл. цукру (для мене занадто багато, наступного разу візьму половину)

1 переспілий банан
1 яйце
50 гр м'якого масла
1 ч.л. меду
1/3 скл. кефіру (сметану змішала з молоком)

50 гр білого шоколаду (порізати на невеличкі шматочки)

Духовка: 180С, форма - цеглинка, пергамент для випічки

1. В мисочці виделкою розімяти банан, додати масло, яйце, мед і ретельно перемішати. Вмішати кефір.
2. Окремо змішати борошно, какао, розпушувач, сіль, соду і цукор.
3. З'єднати суху і вологу суміші, але не вимішувати (як для маффінів). Вмішати шматочки шоколаду.
4. Форму для кекса викласти пергаментом, вилити на пергамент тісто. Випікати в розігрітій духовці 45хв, закрити форму фольгою випікати ще 10-15хв (доки зубочистка не буде виходити сухою з центра кекса)
5. Готовий кекс залишити на 5хв в формі, тоді перекласти на решітку і охолодити.
Смачного!

 

За мотивами кекса від Сонюлі

середа, 02.12.2009
Як на мене, то маффіни - абсолютно лінива випічка, що не заважає їм бути дуже і дуже смачними. Великою перевагою є швидкість у приготуванні, тому часто готую маффіни у різних варіаціях, коли хочеться чогось смачненького "до чаю"

Маффіни з грушею та маком

Надзвичайно ніжні та смачні, ці маффіни, з соковитою грушею та вкрапленням макових зернят, нас просто підкорили.

на 10-12 маффінів
1 скл. борошна + 1 ч.л. розпушувача
дрібка солі
1 ст.л. маку
1/2 скл. йогурту (без наповнювачів)
1/2 скл. виноградної олії
1/2 скл. цукру
1 ч.л. тертої лимонної цедри
2 почищені груші (близько 200гр)
ванільній екстракт

Духовка: 180С.

1. Груші натерти на терці з великими отворами.
2. Борошно змішати з розпушувачем та сіллю і просіяти, всипати мак і перемішати.
3. В мисці змішати вінчиком йогурт, олію, ваніль, цукор і цедру.
4. З'єднати суху (борошняну) суміш з рідкою, але не вимішувати тісто, тільки легко перемішати!!! Додати натерті грушки і теж легенько вмішати в тісто.
5. Ложкою розкласти тісто в форми для маффінів (силіконові можна нічим не змащувати, а металеві, навіть тефлонові варто змастити маслом/олією, або використати паперові формочки-вкладки).
6. Випікати в розігрітій духовці на середньому рівні 20-25хв (до золотистого кольору)
7. Готові маффіни охолодини на решітці.

М.К.: З власного досвіду - для випічки можна використати одну велику кексову форму, єдиний момент - у круглих суцільних формах, або в "кугельних" (високі круглі форми з "трубою" посередині) випічка гарно вдається, а от прямокутних формах для англійського кекса, це тісто у мене погано пропікається, але можливо це "особливості" моєї духовки

Джерело: i-lara LJ

понеділок, 14.09.2009
Витончені маленькі капкейки з ніжним вершковим кремом та кавовим ароматом стануть прикрасою будь-якого столу!

coffe capcake


на 12 капкейків:
100гр м'якого масла
100гр цукру (в оригіналі )
70гр борошна
1/2 ч.л. розпушувача
70гр мелених грецьких горіхів
2 яйця
2 ч.л. запарної кави
100 мл окропу

12 половинок горіхів
100 мл густих вершків (30%)
2 ст.л. цукрової пудри


1. Духовку розігріти до 180С. Форму для 12 кексів змастити маслом або поставити у заглиблення паперові формочки.
2. Каву запарити окропом, охолодити і процідити. Горіхи змолоти (мають бути як манна крупа або мелена кава). Борошно змішати з розпушувачем, горіхами і просіяти.
3. В мисці міксером збити масло з цукром в пухку білу піну. Додати по одному яйця, ретельно взбивати після кожного, влити 4 ст.л. кавового розчину Збивати 2-3 хвилини. Частинами всипати борошно з горіхами, добре вимішати.
4. Ложкою розкласти тісто в формочки. Віпікати 18-20 хвилин, до сухої зубочистки. Готові капкейки залишити на 5 хвилин у формочках, тоді обережно перекласти на решітку і охолодити.
5. У мисочці збити міксером вершти до загуснення, додати цукрову підру і 2 ст. л. кавового напою. Ретельно збити. Змастити верхівку кожного капкейка кремом і прикрасити половинкою грецького горішка (не прикрашала)

Смачного!

М.К.: ідею цих капкейків побачила на BBCFood, однак дещо підкоректувала під наш смак. В оригіналі використовували розчинну каву та максапоне для крему.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5





дуже рекомендую


Зелений туризм