Мої млинці з порадами та варіаціями

1 скл. борошна
1 скл. теплої води
1 скл. теплого молока
1 яйце
1 ст.л. олії або розтопленого масла
дрібка солі

цукор, ваніль та ін. припр за потребою
1-2 ч.л. олії (оливкової) для смаження

1. Просіяти борошно з дрібкою солі в миску. Яйце злегка збити вилкою.

2. Додати до борошна молоко, воду, збите яйце і ретельно перемішати вінчиком (або збити міксером), щоб не було грудочок. Додати олію або розтплене масло і ще раз ретельно перемішати. Відставити на півгодини, якщо є можливість.

3. Добре розігріти сковороду на сильному вогні. Зменшити вогонь. Вилити 1 ч.л. олії і покрутити сковродою, щоб олія максимально розтеклася. Повернути сковроду на вогонь.

4. Вилити на розжарену сковороду порцію тіста (для сковороди діаметром 26 см, я вливаю 50 мл тіста на 1 млинець — користуюся маленьким ополоником)

5. Швидко покрутити сковородою в різні боки, щоб тісто розтеклося по поверхні сковороди. Смажити до легкого потемніння країв млинця (до 1 хв), акуратно перевернути і смажити ще 10-15 сек.

6. Готовий млинець перекласти на праску тарілку відповідного розміру і прикрити зверху кришкою, щоб запобігти пересиханню. Вилити чергову порцію тіста на сковороду.

Із вказаних інгридієнтів виходить 6 млинців діаметром 26 см

Поради з власного досвіду:
— в приготуванні тоненьких млинців дотримуюся правила: рідини по об'єму беру вдвічі більше ніж борошна, при цьому яйця не враховую, тобто на 1 скл. борошна 2 скл. рідини: молоко, нежирний кефір (розбавляю газованою мінеральною водою), мінеральна вода з газом, кип'ячена вода, сік і т.д.

— за бажанням для більшої дирчастості можна додати в тісто 1/4 л розпушувача

— бажано дати тісту "відпочити" з півгодинки, щоб борошно краще ввібрало в себе вологу; якщо бракує часу, то відставте тісто, хоч на 7-10 хв

— дуже важливо добре розігріти сковороду (але не перекалити до димоутворення!)

— для змащування сковороди використовую тільки оливкову олію першого віджиму; не знаю чи має це якесь особливе значення чи просто моє переконання, але експериментувала з іншими оліями, маргарином, маслом — результат мене не задовільняв

— змащую олією 1 раз на 4-5 млинців: 1/2 ч.л. олії прокапую над сковородою, а тоді інтенсивно повертаю її в різні боки, щоб розтеклась; пробувала змащувати розрізаною картоплиною — тільки попеклася кілька разів… мабуть руці кривуваті…

— всі поради стосуються як антипригарної тефлонової сковороди так і звичайної чугунної, готую однаково на обох

 

Смачного

Мої млинці з порадами та варіаціями: 5 комментариев

  1. Дуже дякую за поради з власного досвіду, бо теж подобаються легенькі та тоненькі, а експерементувати часу бракує.

  2. І я теж дуже дякую. Щойно роздрукувала, буду на вихідних готувати.

    Я теж обожнюю млинці але, як і Ви, страшно боялася їх готувати. Чоловік сміється і каже, що просто боягузка, ну, що поробиш, це правда…

    Дякую!

  3. Дуже вам дякую за пречудовий рецепт! Вперше вийшли млинці! А змащувати сковорідку картоплею дуже просто: треба взяти невеличку, розрізати навпіл і наколоти на вилку! Отак нею і орудовати: вмочати в олію на маленькій тарілочці і змащувати сковороду.

  4. to Іра

    На здоров’я! Дуже рада, що млинці Вам сподобалися 🙂

    Щодо змащування, я тепер користуюся маленькою антипригарною сковорідкою, яку взагалі не змащую, але додаю до тіста 1-2 ст.л. олії або розтопленого масла, нічого не пристає

Обсуждение закрыто.