Великодня випічка: перша спроба

½ л молока

6 яєць (домашні)

1 ½ скл. цукру

100 г масла вершкового

¼ – ½ скл. олії (з виноградних кісточок)

1 ½ пакетика сухих дріжджів

спеції за смаком

сухофрукти за смаком

¼ ч. л. солі

7-8 скл. борошна

 

1 білок

1 жовток

3-4 ст.л. цукрової пудри

 

1.      На маленькому вогні доводимо молоко до температури 50-60гр. Поки гріється молоко міксером в мисочці збиваємо яйця в стійку піну.

2.      В збиті яйця вливаємо трохи гарячого молока (десь з четверть склянки мабуть лийнула), швидко і ретельно перемішуємо, і виливаємо суміш в каструльку з молоком. Знову розмішуємо і ставимо на 1 хвилинку на маленький вогонь, не припиняючи розмішувати. Краще недогріти суміш, ніж перегріти!

3.      В гарячу яєчно-молочну суміш додаємо цукор, масло, 2ст.л. олії і гарненько розмішуємо, щоб цукор розчинився. Коли все трохи охолоне додамо дріжджі і близько ¾ склянки борошна (щоб отримати тісто в консистенції негустої сметани). Тісто накриваємо і залишаємо підходити в теплому місці на 2-3 години (поки збільшиться в об’ємі удвічі).

4.      Після підходу в тісто додаємо порціями борошно і замішуємо м’якеньке тісто (не круте, але щоб не розпливалося).  Вимішуємо тісто 15-20хв., при цьому постійно змазуючи руки та робочу поверхню (стіл) залишком олії. Готове тісто – м’яке, маслянисте, злегка липке, але при цьому легко відстає від рук.

5.      Велику каструлю або миску змащуємо всередині олією і ставимо в неї тісто, накриваємо (зволожений рушничок або просто кришка) і ставимо в тепле місце, щоб підходило (1,5-2години, за цей час 2 рази обминала, при останній обминці додала суміш сухофруктів, вимочених в теплому бренді та лимочелло близько ¾ скл.)

6.      Формочки застеляємо пергаментом для випічки. Заповнюємо формочки тісто на ½ і ставимо в тепле місце підходити, доки тісто не виросте вдвоє. Верх пасок змащуємо яєчним жовтком і випікаємо при 180С 40-45хв (або й більше, залежить від розміру форм і духовки). Перших 25хв духовку НЕ відкриваємо!

7.      Готові паски виймаємо з форм, розгортаємо з пергаменту і ставимо охолоджуватися на решітці.

8.      Білок збиваємо міксером в стійку піну з цукровою пудрою і покриваємо нею злегка теплі паски.

Смачного!

Рецепт знайшла тут

М.К.: Рецепт написала так, як би ця Паска мала готуватися. Але в реальності у мене було як мінімум одне суттєве відхилення:

після приготування опари мені довелося замість 2-3-х годин в теплі протримати її 8 годин… в холодильнику. Маю підозру що вона за цей час трохи перебродила, хоча не знаю як саме це позначилося на кінцевому результаті.

Також мала величезну проблему з віддиранням пергаменту від деяких пасок – він знімався тільки з верхнім шаром випічки :(, не зважаючи на те що був ретельно промащений олією. Для себе вирішила більше не користуватися цією торговою маркою, оскільки папір іншого виробника спокійно відділився без зайвих зусиль.

Ще були казуси з духовкою, яка сама собі регулює температуру і пече в різних кутках по різному та інші сюрпризи і підводні камені яких можна було б уникнути, потренувавшись у Пасхальній випічці раніше.

А загалом гадаю, що трієчку з плюсом (за старання) я б собі за ці Паски поставила… як для першого разу ну і для заохочення 🙂

Великодня випічка: перша спроба: 4 комментария

  1. Пораджу, як зробити так, щоб паска добре відходила від формочки. Так як кекси. Потрібно змастити олією, а зверху притрусити борошном. Потім класти тісто. Відходить у мене завжди і від емальованих касртульок, і від жестяних, і від скляних. І не потрібно ніякого паперу!

  2. В мене караул — я сьогодні вирішила, шо попри всі завали із сесією і курсовою, спечу паску!!! А ніколи того не робила :-Р

    Скажіть, а там на початку нормальна консистенція з тими яйцями виходить? Вони не варяться в тому молоці? І чого вам так довго тісто прийшлось витримувати? Від чого то залежить?

    ДЯкую

  3. to Natalia

    якраз сьогодні повторно паски печу і за цим рецептом

    минулого року тісто відправила в холодильник на 8 годин бо мусила терміново їхати з дому на увесь день

    цього року робила все за рецептом. щодо консистенції на початку: яйця з молоком прогріваються дуже трішки до 50-60С, тому зваритися не встигають, консистенція як у дуже рідкого киселю

    і ще один нюанс тісто вимішувала хвилин сорок поки воно почало відставати від рук

Обсуждение закрыто.