RUISLIMPPU — фінський житній хліб на заквасці

Правда з цим хлібом доведеться трохи повозитися

Спочатку треба виростити закваску:

1-й день

4 ст.л. житнього борошна
4 ст.л. води кімнатної температури (використовую очищену воду)

— ретельно перемішати воду з борошном в невеликій баночці (0,4-0,5л)
— накрити баночку вологою серветкою або плівкою (зробити у плівці зубочисткою кілька проколів, щоб закваска дихала)
— залишити закваску в теплому місці (24-26С) на дві доби — 48 годин (готувала хліб узимку, вдома було доволі прохолодно, тому носилася з нею по всій квартирі, а на ніч забирала у спальню 🙂 )

3-й день

2 ст.л. житнього борошна
2 ст.л. води кімнатної температури 

— добавити воду і борошно в закваску, ретельно перемішати в однорідну масу
— прикрити серветкою або плівкою і залишити в теплі ще на добу

Житній хліб:

2 ст.л. житньої закваски
2 ч.л. меду (в оригіналі патоки)
2 ч.л. солі
300 гр житнього борошна (в оригіналі пишуть що борошно повинно бути дрібного помолу, але я поняття не маю, яке в мене — і так його заледве знайшла в продажі)
180 мл теплої води

1. Змішати воду, закваску, мед і ретельно перемішати до однорідності.
2. Просіяти борошно, замісити тісто додавши в самому кінці сіль.
3. Вимішувати тісто 5 хв, сформувати шар, припилити борошном і перекласти в глибоку миску. Прикрити плівкою (одягаю зверху поліетиленовий пакет відповідного розміру) і залишити в теплі на 36 годин (теж таскалася з тістом на ніч у спальню)
4. Перекласти тісто на припилену борошном робочу поверхню і обімнуть.
5. Сформувати круглу буханку, перекласти на папір для випічки і густо присипати борошном. Прикрити плівкою і залишити на 3 години підходити.
6. Розігріти духовку до 230С. Поставити хліб у духовку, зменшити вогонь (пишуть, що до 200С, але в мене температура так не регулюється, тому просто трішки зменшую полум’я). Випікати до готовності (в оригіналі 35хв, у мене пікся близько 50хв)
7. Вимкнути вогонь, привідкрити духовку і залишити хліб охолоджуватися в духовці.

М.К.: я здається не охолодила хліб як слід, тому на зрізі виглядає трохи клейким. А ще гадаю, що перепади температури позначилися при рості тіста та на кінцевому результаті. Але тим не менше хліб вийшов смачнючий, буханка зникла зі столу з рекордною швидкістю.

Рецепт з carina-forum.com

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*