Кавові кекси… неїстівні :)

Що взяти:

шматочки дитячого мила (2х75гр)
1 ст.л. виноградної олії
50 мл відвару чорниці (як виявилося, забагато, варто брати не більше 10% рідини від маси мила, тобто до 15 мл)
2 ст.л. меленої кавової гущі (залишилася)
1/2 ч.л. меленої кориці
1/4 ч.л. цукру

Терка, дві каструлі різного розміру (для «водяної бані»), формочки.

Що робити:

1. Закипятити воду в більшій каструлі (2/3 об’єму). Мило натерти на дрібній терці. Поставити в більшу каструлю меншу, влити в неї рідину та олію, додати цукор і прогріти (2-3хв).
2. Порціями додавати в каструлю мильну стружку, ретельно розмшуючи виделкою. Тримати суміш на водяній бані і розмішувати доки маса не стане однорідною (консистенція, як у тіста для оладок)
3. Додати кавову гущу, корицю, розмішати. Прогріти ще кілька хвилин.
4. Формочки (або форму) змастити кількома краплями олії, влити гарячу мильну масу. Поставити форми з милом в сухе місце для застигання. Коли мило затвердне — обережно дістати його з форм (у мене легко вислизнуло при постукуванні по перевернутій формі)
5. Залишити брусочки на 1-2 дні підсихати (залишила на підвіконні поблизу батареї). Зберігати мило в сухому місці, загорнуте в пергамент.

М.К.: загалом першим експериментом була задоволена, виноградна олія помякшує шкіру, а кавовий скраб ніжно її очищує. Хоч не обійшлося без помилок — додала занадто багато рідини, тому мило вийшло дещо м’яким і довго підсихало. Одразу після приготування «рідний запах» дитячого мила був дуже відчутний, та після підсихання залишився тільки кавово-коричний аромат.
Наступного разу готувала шоколадне мило (з розтопленим шоколадом, вершками, ванількою та мигдалевою олією) — фантастичний запах, так і хочеться з’їсти 🙂

Кавові кекси… неїстівні :): 9 комментариев

  1. to Olenka

    так зробіть собі приємність 🙂
    процес не складний і не займає багато часу (на все максимум півгодини)

  2. А де можна придбаті виноградну або мегдалеву олію?? та можна більш розгорнутий рецепт шолодного мила!!??

  3. to Мышка

    Виноградну олію купую в «МЕТРО» (їхня ж ТМ ARO) у великих кількостях (1л), бо люблю її в салати додавати , а мигдалеву (100мл) — в аптеці, у відділі з ароматичними маслами, наскільки пригадую, там і з виноградних кісточок олія буває.

    «Рецепт» шоколадного мила постараюся викласти найближчим часом, а якщо коротко то на 150гр дитячого мила — 25гр хорошого темного шоколаду, 1 ст.л. вершків 10%, 2гр ваніліну, 3мл мигдалевої олії, нею ж і формочки змащувала

  4. Дякую! Спробую і поділюсь вражиннями! =)))

  5. Вибачте, не знаю Ваше ім»я, але хочу дуже Вам подякувати за такий чудовий блог!!! У Вас цікаві, оригінальні, добрячі рецепти, якими я часто користуюся! Дякую за Вашу працю!!!
    У мене питання по цій темі, відвар чорниці можна чимось замінити?

  6. to Іра,

    Дякую Вам за теплі та хороші слова, мені надзвичайно приємно читати їх 🙂

    Відвар чорниці можна замінити будь якою рідиною за бажанням, напр. останнім часом «зварила» кілька варіантів милець: для рук — з настоєм ромашки, для тіла — на молоці

    П.С.: Я — Мар’яна, оце тільки тепер зрозуміла, що досі не представилася у блозі… якось не було нагоди 🙂

  7. Мар»яночка, дуже приємно!!! :)) Дякую Вам за змістовну відповідь!!! Буду тренуватися в миловарінні, для мене ця справа зовсім нова :)))

  8. Мар»яночка, дуже приємно!!! :)) Дякую Вам за змістовну відповідь!!! Буду тренуватися в миловарінні, для мене ця справа зовсім нова :)))

Обсуждение закрыто.