Пиріг «а-ля Киш» зі шпинатом та лососем

Для тіста:
1,5 скл. борошна
50-75гр холодного масла
дрібка солі
1 яйце, злегка збовтати в мисочці виделкою
1-3 ст.л. холодної води (йогурту, сметани)

Начинка:
250гр свіжого шпинату (можна й мороженого)
15гр масла або олії (приблизно 1 ст.л.)
100гр солоного лосося
2-3 яйця (залежно від розміру)
2/3 скл йогурту (сметани, вершків)
100 гр тертого сиру
сіль, перець за смаком

Духовка: 180-200С. Форма для тартів: 26см

1. Масло швидко нарізати маленькими шматочками (з горошинку). На робочій поверхні змішати масло з борошном, сіллю і посікти ножами, до отримання нерівномірної крихти (можна дуже швидко перетерти руками, але стежити, щоб масло не розтануло від тепла рук)
2. Зібрати посічену крихту в купку (підгортаю широким ножем), зробити в центрі кратер і влити туди збовтане яйце, та одну-дві ложки холодної рідини. Швидко замісити тісто, не вимішуючи, аби всі крихти зібралися в кулю (при необхідності додати ще трішки води).
3. Якщо є можливість: загорнути в пакет і поставити тісто на півгодини (або й більше) в холодильник. Якщо часу нема — розкатати тісто (це зручно робити між двох листів пергаменту для випічки) відповідно до розміру форми, плюс 3-4 см для бортиків. Перекласти тісто в форму (оскільки форма в мене тефлонова, та й тісті достатньо масла, я її нічим не змащую). Наколоти виделкою (використовую для цього пластикову одноразову виделку, щоб не пошкодити покриття форми). Поставити форму з тістом в холодильник, на час приготування начинки.
4. Начинка: шпинат промити і дрібно порізати. В сковороді розігріти масло, додати шпинат і тушкувати до випаровування вологи (іноді зціджую виділений зелений сік і використовую для «підфарбовування» домашньої локшини і т.д.). Перекласти на тарілку і відставити, щоб трохи охолонув.
5. Філе соленого лосося дрібно порізати, змішати зі шпинатом і 1 ст.л. тертого сиру.
6. Яйця збовтати виделкою в мисочці, додати йогурт (сметану, вершки), тертий сир, сіль, перець за смаком (додавала тільки дрібку солі, оскільки риба була досить солена).
7. На тісто рівномірно викласти шпинат з лососем, залити яєчною сумішшю і випікати в розігрітій духовці 25-30хв. Готовий пиріг вийняти з духовки, залишити на 10хв у формі, тоді обережно перекласти на решітку для охолодження. Смачний і гарячим, і теплим, і холодним, правда гарячим різати не дуже зручно.

Смачного!

Пиріг «а-ля Киш» зі шпинатом та лососем: 5 комментариев

  1. Я на вихідних спробувала це зробити. Вийшла смакота) Правда, начинка у мене була а-ля «все, що є в холодильнику». Але всеодно було смачно, особливо корж.

  2. to Galinka

    🙂 рада, що Вам пиріжок сподобався

  3. дякую за рецептик дуже цікавій обовязково спробую

  4. to afrodita, 194.187.59.90

    на здоров’я 🙂 сподіваюся Вам сподобається

  5. Давно мріяла про такий пиріг,дякую за перепис,зараз мій у духовці,чекаю з нетерпінням!

Обсуждение закрыто.