Великодня випічка. Домашня Паска

Свіженькі, ще гарячі пасочки, пишу рецепт, поки вони ще вистигають. Фото нездале, заміню десь при нагоді

Цього року знову взялася за Великодню випічку. Звісно планувала потренуватися раніше, але не склалося, тому було вирішено, що сьогодні буде перша спроба, а в четвер — друга. Рецепт збірний, з сімейного архіву і дуже модифікований в процесі 🙂

Опара:
150гр борошна
1 ст.л. цукру
250 мл теплого молока
1 уп. сухих дріжджів (11гр.)

Тісто:
450гр борошна + 1 ст.л. глютену (опціонально)
100гр м’якого масла
200гр цукру
3 яйця
дрібка солі

Наповнювач:
1/2 скл. родзинок
1/2 скл. подрібнених цуктів
3 ст.л. мигдальних пластівців (можна було не додавати)

1 білок + 2 ст.л. води для змащування пасок

Духовка: 180С, форми для пасочок змащені маслом і припилені борошном

1. Для опари: змішати тепле молоко з дріжджами, цукром і борошном у мисці, закрити миску плівкою (поліетиленовий пакет) і залишити на годину.
2. М’яке масло збити цукром та яйцями до білої пухкої маси.
3. Борошно (змішала з глютеном) просіяла в  велику миску, додала сіль, яєчно-масляну масу, опару і замісила тісто (трохи руками, але більше звичайним міксером, насадками для тіста 10 хвилин, тісто було як на мене рідкувате, тому додала ще 3 ст.л. борошна).
4. В тісто вмішати мигдаль, цукати та родзинки (не запарювала і не замочувала попередньо). Велику миску змастити олією (виноградна) викласти в неї тісто, затягнути плівкою і поставити в тепле місце, доки тісто не виросте удвічі (через дві години перемішала тісто ложкою і відправила у холодильник)
5. Форми змастити маслом, присипати борошном, розподілити між ними тісто. Заповнювати форми на третину, прикрити рушником і поставити в тепле місце, доки тісто не підросте удвічі.
6. Змастити пасочки розбовтаним з водою білком і поставити в розігріту духовку. Випікати 50-60хв, до золотистого кольору пасочок (можна через 30хв прикрити верх фольгою, щоб не підгорів).
7. Готові пасочки після випікання залишити на кілька хвилин у формах, тоді обережно вийняти і поставити охолоджуватися на бік, щоб паска не просіла під власною вагою. Прикрасити за бажанням (ще не встигла)

 

пасочки

М.К.: Як і минулого року не обійшлося без казусів — коли тісто було готове і майже піднялося удвічі, довелося осадити його і відправити до холодильника на 6-7 годин. А коли тісто було розфасоване по формах — знову довелося відлучитися, і підходили пасочки години три. Тому як тільки випічка трохи вистигла — скуштувала одненьку — здається не перекисла, хоча як на мене цукру забагато.
Паска досить проста у приготуванні і виходить смачна, правда мигдаль взагалі не відчувається, можна було не додавати 🙂 Але я от мрію приготувати пасочку з ніжною, волокнистою стуктурою, високу та легку, такі в селах на Великдень куштувала колись 🙂
Та наразі для мене головне — що синочок буде мати в кошичок пасочку, випечену матусею

Тут рецепт Паски з минулого року

Великодня випічка. Домашня Паска: 2 комментария

  1. Пасочки получились супер, рецепт отличный!

  2. Дякую 🙂 Рада, що пасочки Вам сподобалися

Обсуждение закрыто.