Ці малесенькі кексики — чиста імпровізація 🙂 Полюбився мені останнім часом чай з тим’яном, медом та лимоном, аж захотілося втілити цей смак у випічці.
Масло вершкове вдома закінчилося, тому вирішила робити з оливковим… і точно не прогадала. Кексики вийшли якраз такими як уявлялися — сухенькі, з лимонно-тимяноковим смаком і ароматом 🙂 і навіть помадка цукрова тут пасувала
2 яйця
200 мл цукру
250 мл борошна
1/4 ч.л. соди
цедра з 1 лимона
сік з половини лимона
100 мл оливкової олії
1/2 ч.л. сушеного тим’яну
цукрова пудра
лимонний сік
маленькі кексові формочки / форма для мадленок / паперові формочки
Духовка: 175С
1. Змішати в борошно з содою і просіяти.
2. У мисці збити яйця з цукром в пухку білу масу. Вливати маленькими порціями олію, не перестаючи збивати. Додати лимонний сік і цедру
3. Додати до тіста борошно і тим’ян, ще раз ретельно вимішати тісто (міксером)
4. Розподілити тісто між формочками (паперові або силіконові не змащую, а от металеві варто злегка змастити маслом або олією)
5. Випікати в розігрітій духовці 15-17хв (до світло-золотистого кольору). Готові кексики перекласти на решітку
6. Змішати в мисочці 2ст.л. цукрової пудри і 1/2 ч.л. лимонного соку до однорідної маси. Змастити сумішшю кексики.
Дуже смачно зі склянкою зеленого чаю 🙂
Тим’ян (тимьян, тимян, ) або чебрець — багаторічна пряно-ароматична та лікарська рослина, що відома з прадавніх часів. Єгиптяни використовували його замість парфюмів, а також застосовували при бальзамуванні померлих. Тим’ян згадується в працях античних лікарів Діоскорида, Теофраста та Авіценни, які відмічали його надзвичайно цілющі властивості. Римські солдати купалися у воді, настояній на тим’яні, щоб набратися сили, сміливості та енергії. Ці властивості тим’яну підтверджені тим, що в середні віки при описі цієї рослини використовували слово «thumos», що означає «сильний» або «мужній» (джерело)
Ще трохи смачної випічки:
Лимонні маффіни з грушею та маком
Простенький домашній кекс з родзинками